Omega-3 Desteği Kullanmalı mıyız?
Sağlıklı yağlar olarak bilinen Omega-3 yağ asitleri, vücudun doğru fonksiyon gösterebilmesi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleridir.
Balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitleri, dokozahekzaenolik asit (DHA) ve eikozapentaenoik asit (EPA) olup, bir diğer omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA); keten tohumu, kanola yağı, soya fasülyesi, fındık ve chia tohumu gibi bitkisel kaynaklarda bulunur.
Özellikle hücre memranının yapısının korunmasında etkili olan omega-3 yağ asitleri, beyin membranındaki etkisi nedeni ile hafızanın korunmasında, inflamasyonu, depresyonu, astım ve Alzheimer hastalığını önlemede ve kalp hastalıklarından korunmada çok etkilidir. Yapılan bir çalışmada, omega-3 yağ asidi tüketiminin artmasının, kalp krizi riskini % 45 oranında azaltığı gösterilmiştir.
Optimal sağlık açısından; 19 yaş ve üzeri erkeklerin günde 1.6 gram, kadınların ise 1.1 gram w-3 yağ asidi tüketmesi, bu değerin hamile ve emzikli kadınlarda sırasıyla 1.4 gram ve 1.3 grama çıkarılması gereklidir.
Bu bilgiler ışında hemen balık yağı suplemanları kullanmak yerine, omega-3 yağ asidinden zengin balıkları haftada 2 kez tüketmek ve bitkisel w-3 kaynaklarına beslenmemizde yer vermek, ihtiyacımızı karşılamada yeterli olacaktır. Ancak herhangi bir nedenle beslenmemizde bu yiyeceklere yeteri kadar yer veremiyorsak, w-3 yağ asidi desteğinin alınmasının gerekli olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu konuda doktorunuza ve diyetisyeninize lütfen danışın.