Dışarıda mı Koşu Bandında mı Yürüyelim?

Yürüyüş yapmak;  her yaş ve neredeyse her sağlık durumu için önerilen, güvenli bir egzersiz türüdür.

Yürüyüş yapmaya karar verdikten sonra, açık havada mı,  yoksa yürüyüş bandında mı yürümenizin daha yararlı olduğuna karar veremiyorsanız bu video tam size göre.

Gelin dışarıda veya koşu bandında yürümenin  avantaj ve dezavantajlarını gözden geçirelim.

Hiç eğimi olmayan motorlu bir koşu bandının kullanılması, açık havada yürüyüşe göre daha az kalori harcatır.  Yürüyen bant, işin bir kısmını sizin için yapar ve rüzgara karşı direnç göstermenize gerek kalmaz. Bu durumu eşitlemek için yürüyüş bandına çok az bir eğim eklemeniz yararlı olacaktır.

Koşu bantlarında, elinizi koşu bandınızın tutma yerine koyduğunuzda, egzersizdeki harcadığınız enerjiyi yine azaltırsınız ve yürüyüş yapmak duruşunuzu bozabilir. Bu durum için yapılacak en iyi şey, tutunmaya ihtiyaç duymadığımız bir hızda yürümek veya koşmaktır.

Dışarıda yürüme daha çok kasınızı çalıştırır. Dışarıda yürüdüğünüzde çukurlar, tümsekler, basamaklar, merdivenler ve küçük engeller, kaslarınızın daha iyi antrenman yapmasını sağlar. Yine açık havada karşılaşacağınız kaygan kaldırımlar ve yol kenarları, Denge kaslarınız için iyi  bir egzersizdir ama tabi düşme riskinizi de artırır.

Dışarıda yürürken karşıdan karşıya geçerken, durmak zorunda kalabilirsiniz. Bu sizin motivasyonunuzu ve temponuzu düşürür, ayrıca kaslar içinde  tamamen durma ve sıfırdan başlamaya neden olur.

Koşu bantları genellikle yokuş yukarı veya düz gider, çok nadir modellerde  yokuş aşağı seçeneği vardır. Yokuş aşağı hareket çok farklı kas gruplarını çalıştırır ve dışarıda yürüyüş yaptığınızda bu nedenle farklı kas gruplarını çalıştırabilirsiniz.

Yapılan bir çok çalışmada,  açık havada yapılan egzersizlerin ruh hali ve mental sağlık üzerine daha olumlu etki gösterdiği belirlenmiştir. Dışarıda doğal ortamlarda yapılan egzersizlerin, iç ortamda yapılan egzersizlere göre; daha iyi duygular hissetme ve genel enerji de daha çok artış sağladığı, aynı zamanda gerginlikte, kızgınlıkta, depresyonda da daha olumlu etkiler yarattığı gösterilmiştir.  Ayrıca açık havada yapılan egzersizler sonrası,  tekrar yürüyüş yapmak için  motivasyonun daha iyi  sağlandığı da gösterilmiştir.

Açık havada yürüyüşün avantaj ve dezavantajlarını saydık peki koşu bandının avantaj ve dezavantağları yok mu? Tabiki var.

  1. Koşu bandında, mevcut olan hazır programlar,  kontrollü bir egzersiz yapmanızı sağlar. Koşu bandı aynı zamanda nabız, yakılan kalori ve mesafe gibi bilgileri size göstererek motivasyonunuzu artırabilir.
  2. Pek çok kişi, koşu bandını mesafeye göre değil süreye göre ayarlayarak kullanır ve egzersiz sırasında engellerin de olmayışı, koşu bandında daha hızlı yürüyüş yapmamızı sağlayabilir.
  3. Eğer trafik veya başka nedenlerle güvenli bir yürüyüş yolunuz yok ise koşu bandı çok iyi bir seçenektir.
  4. İç ortamlardaki hava koşulları egzersiz yapmaya her zaman uygundur ama dış ortamdaki hava durumunu asla kontrol edemezsiniz. Hava kötü olduğunda ise koşu bandını kullanmanız egzersiz programınızı aksatmamanızı sağlar.
  5. Koşu bandında yürürken, tuvalet ve suya ulaşım daha kolaydır ve üst değiştirmeniz daha kısa sürede olabilir.
  6. Bazılarımız koşu bandında sıkılırken, bazılarımız televizyon izleyerek veya müzik dinleyerek iç ortamda yürümeyi açık havaya tercih edebilir.
  7. Eğer koşu bandınız var ise hava durumu, karanlık gibi bahaneleri egzersiz yapmamak için kullanamazsınız.
  8. Koşu bandınızın olmayışı veya koşu bandını kullanacağınız spor salonunun uzak veya pahalı olması en büyük dezavantajdır.

Tüm bu avantaj ve dezavantajları düşündüğümüzde, kendi durumunuza ve sizi motive eden şartları gözden geçirerek, ister dışarıda açık havada , isterse iç mekanda koşu bandını kullanarak yürüyüş egzersizinizi yapabilirsiniz. Unutmayın her ikisi de sağlığınız için çok büyük bir yatırımdır.

Karar sizin

Blog Gönderileri

Tartılmak ya da Tartılmamak - Londra Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
kan şekeri ölçümü