Metabolizmayı Yavaşlatan 5 Diyet Hatası

Metabolizmanın yaşa ve cinsiyete göre doğru çalışması, kilo problemlerinin önlenmesinde çok önemlidir. Ancak farkına varmadan yaptığımız bazı diyet hataları, metabolizmayı olumsuz yönde etkileyerek kilo almamıza neden olabilir veya kilo vermemizi zorlaştırır.

Gelin metabolizmamızı olumsuz etkileyen 5 diyet hatasına bir bakalım

Karbonhidratların türü:

Beyaz un, beyaz şeker ve beyaz pirinç gibi basit karbonhidratları çok tüketmek metabolizmayı yavaşlatır. Bu tür karbonhidratları tam tahıllarla değiştirmek ve diyet posası açısından zengin olan meyve, sebze ve baklagillerden zengin beslenmek, vücudun yağ yakım hızını ve atıkların atımını artırarak, metabolizma hızlandırır.

Proteinler

Proteinler metabolizma hızında çok etkilidir çünkü metabolizma hızında büyük pay sahibi olan kas kütlesini korumak ve artırmak için proteinlere ihtiyaç vardır. Bu nedenle günlük protein ihtiyacımızı karşılamamız ve mümkünse her öğünde az da olsa protein kaynaklarını tüketmemiz çok etkili bir çözüm olarak metabolizma hızımızı artırır.

Demir minerali tüketimi:

Demir, kaslara yağ yakımını sağlayacak oksijenin taşımasında görevli bir mineraldir. Demir yetersizliği de bu nedenle metabolizma hızımızı azaltır. Özellikle kadınlarda demir durumu belli aralıklarla kontrol edilmeli ve demir durumu düşük saptandığında, doktor tarafından sebebi belirlenerek tedavi planı oluşturulmalıdır. Demir yetersizliğinin boyutuna göre, tedavide, demirden zengin besinlerin tüketiminin artırılması veya demir takviyeleri kullanılabilir.

Alkol tüketimi:

Alkol tüketiğimizde, vücudumuz enerji için yağ depolarını kullanmak yerine yakıt olarak alkolü kullanmakta ve alkol tüketiminin artması yağ yakımını azaltarak metabolizmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle metabolizma hızını korumak veya artırmak için alkol tüketiminin  azaltılması veya kesilmesi gereklidir.

Yeterli yemek yememek:

Evet, çok az besin tüketmek de metabolizmanızı yavaşlatır. Metabolizmanızın basit işlevleri için ihtiyacı olan enerjiyi besinlerle almazsanız, metabolizma hızınız koruma durumuna geçer ve kalori eksikliğini telafi etmek için metabolizmanız yavaşlar. Bunun için en az organlarımızın çalışma hızını sağlayacak kadar kalori almak, uzun süreli açlıklardan kaçınmak ve ara öğün tüketmek çok etkili olacaktır.

Blog Gönderileri

Tartılmak ya da Tartılmamak - Londra Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Diyetisyen Dr. Aylin Hasbay Büyükkaragöz
kan şekeri ölçümü