Yorgunluğunuzun Sebebi Besinler mi?

Kanser, kalp hastalığı, hipotroidi, hepatit, diyabet gibi bazı sağlık problemleri, psikolojik durum, aşırı alkol ve kafein tüketimi, hareketsiz yaşam, uyku süresinin azlığı veya kullandığımız bazı ilaçlar yorgunluğa neden olabilir. Ancak bu belirttiğim nedenler yok ve biz hala dinlenmemize rağmen yorgunluk problemimizi çözemiyorsak, bu konuya beslenme açısından bakmamız yararlı olacaktır.

Yorgunluğun beslenme ile ilişkili temel nedenlerine gelin bir göz atalım.

  1. Neden: İşlenmiş ve hazır gıdalar vitamin ve mineral yönünden fakir, basit karbonhidratlar, yağlar, tuz ve enerjiden zengindir. Uzun süre işlenmiş, paketli ve hazır gıda tüketimi dengesiz ve sağlıksız beslenmeye neden olduğu için yorgunluğa sebep olabilir. Beslenme tarzının değiştirerek, dengeli, sağlıklı ve çeşitli beslenmeye geçme yorgunluğun azaltılmasında etkili olacaktır.
  2. Neden: Hep diyet yapma ve enerjinin uzun süre yetersiz alınması, önemli bir yorgunluk sebebidir. Uzun süre yetersiz enerji alımı sonucunda, yağ depoları ile birlikte kaslardaki protein depoları da enerji için kullanılmaya başlar ve kas kayıpları çabuk yorulmaya neden olur. Enerji ile birlikte hayvansal protein alımının artırılması yorgunluğun azaltılmasında çok etkili olur.
  3. Neden: Besin öğeleri açısından yetersizliği yorgunluğa en fazla neden olan mineral demirdir. Demir minerali, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin yapımında görev alır ve vücutta oksijen taşınmasını sağlar. Demirin az olması, vücutta demir depolarının azalmasına ve aşamalı olarak demir yetersizliği anemisine yani kansızlığa neden olarak; yorgunluk, sinirlilik ve konsantrasyon güçlüğü gibi problemleri oluşturur. Tedavi için, doktor denetiminde demir takviyelerinin yapılması, diyetin demir açısından zenginleştirilmesi, demir yetersizliğine sebep olabilecek nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
  4. Neden: Yorgunlukla ilişkili düşünülmesi gereken diğer bir besin öğesi B12 B12 vitaminin yetersizliği megaloplastik anemi denilen bir çeşit kansızlığa sebep olur. Yaşlı bireylerde, hamile kadınlarda, vejetaryenlerde ve bazı hastalık durumlarında, B12 yetersizliği daha kolay gelişir. B12 yetersizliği; yorgunluk, güçsüzlük, nörolojik semptomlar, denge problemi, hafıza problemleri, zihin bulanıklığı ve iştah kaybına neden olabilir. B12 den zengin yiyecekler hayvansal kaynaklı yiyeceklerdir ve bu yiyeceklerin beslenmede artırılması veya doktor denetiminde B12 takviyelerinin yapılması yorgunluğun azalmasında etkili olur.
  5. Neden: Yorgunluk açısından unutulmaması gereken önemli bir besin öğesi de sudur. Vücudun yaklaşık % 50-55’i sudan oluşur ve vücudun her hücresinin, dokusunun ve organının fonksiyon gösterebilmesi için su gerekir. Vücutta çok az su eksikliği bile yorgunluk ve güçsüzlüğe neden olabilir. İdrar rengi, miktarı ve sıklığına göre günlük sıvı ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Vücutta su miktarının artırılması yorgunluğun giderilmesinde hemen etkili olacaktır.

Bunlar dışında folik asit ve iyot yetersizlikleri de yorgunluğa neden olabilecek diğer besin öğeleridir.

Sonuç olarak yeterli ve dengeli beslenme sayesinde her besin öğesinin alınması yorgunlukla baş etmede en önemli silahtır.