Diyabet Hastaları için Egzersiz Aç mı, Tok mu Yapılmalı?
Tip 2 Diyabetin tedavisinde; insülin, oral antidiyabetik ilaçlar, beslenme tedavisi ve egzersiz kullanılır. Tüm kullanılan tedavi yöntemleri, kan şekerinin kontrol edilmesi ve dolayısı ile diyabete bağlı oluşabilecek komplikasyonları önler.Diyabetlilerde egzersiz veya fiziksel aktivite sayesinde, yiyeceklerde bulunan karbonhidratlar, egzersiz sırasında kas dokuları tarafından enerji için kullanılır ve kan şekerinin yükselmesi engellenir. Ayrıca egzersiz kilo kontrolüne yardımcı olarak, kiloya bağlı olarak gelişen kan şekeri artışları önlenir. Fiziksel aktivite veya egzersizin diğer olumlu sağlık etkileri de düşünülürse, diyabetli bireylerde egzersizin ne kadar önemli olduğu anlaşılır.
Şeker hastalarında sabah aç karnına egzersiz yapılması, glikagon gibi insülin karşıtı hormonlarda artışa neden olarak, kan şekerinde beklenmedik yükselmeler gözlenir. Bu nedenle, Tip 2 diyabetli bireylerde, egzersiz için en uygun zaman, yemek yenildikten sonraki 1-2 saattir. Bu sayede yiyecekler yenildikten sonra içerisindeki karbonhidratlar kana geçmekte ve kaslar bu şekeri enerji için kullanarak kan şekerini düşürebilmektedir.
Sonuç olarak diyabetli bireyler için bir fiziksel aktivite programına başlamak kan glikoz düzeylerini hedeflenen aralıkta tutmaya yardımcı olmaktadır.
Dr.Dyt. Aylin Hasbay Büyükkaragöz, Nutrition Consultant
Muswell Hill, N10, Londra
Tel: 07555749970